Een tafelguirlande met kunstbloemen maken

Pasen staat bijna voor de deur en dat betekent gezellig samen brunchen! Een mooi gedekte eettafel kan daar natuurlijk niet bij ontbreken. In deze blog delen we hoe je een mooie tafelguirlande maakt van echt bladgroen in combinatie met zijden en gedroogde bloemen. Deze tafelguirlandes, ook wel tafellopers genoemd, zijn ook zeer geschikt voor andere evenementen. Denk hierbij aan een babyshower, verjaardag of trouwfeest. De opties van guirlandes zijn eindeloos: Je kunt variëren met bladgroen, bloemen en kleur. Daarnaast kun je de guirlandes ook vastmaken aan de trapleuning of boven de schouw hangen. Genoeg creatieve mogelijkheden dus…

De basic tools die je nodig hebt bij het maken van een tafelloper zijn:

  • Een stevig maar flexibel touw
  • Groen wikkeldraad van ijzer
  • Een kniptang of schaar

Bladgroen vormt de basis van een tafelguirlande. Afhankelijk van de behoefte kun je voor zowel echt bladgroen als kunstgroen gaan. In dit voorbeeld werken wij met echt bladgroen.

Wanneer je liever met kunstgroen werkt, raden wij de volgende kunsttakken aan: Eucalyptus, Tradescantia, Varen, Buxus of dit Bladgroen.

Kies minimaal twee soorten bladgroen voor een speels effect. Knip eerst alle kleine takjes van de grote takken af en maak hier kleine bundeltjes groen van. Een bundeltje van groen bestaat minimaal uit drie takken tussen de 20 en 25 cm lang. Mocht je voor een vollere tafelguirlande willen gaan, kun je altijd met meer takken per bundel werken.

Rol het touw een stukje uit, maar knip deze niet af. Leg het eerste bundeltje als een dakpan op het uiteinde van het touw en draai de stelen met het groene ijzerdraad stevig vast, ook nu knip je het touw niet af. Maak nu een tweede bundeltje en plaats het bladgroen van het tweede bundeltje op de vast gestoken stelen van het eerste bundeltje. Bind ook dit bundeltje weer vast aan het touw. Herhaal dit proces totdat je de gewenste lengte hebt.

Het touw dient als leidraad bij het maken van een tafelguirlande. Het zorgt voor stevigheid en een natuurlijk verloop. Door stevig maar flexibel touw te gebruiken kun je de guirlande ook nonchalant van een trapleuning, schouw of tafel laten vallen.

Heb je de gewenste lengte van de guirlande bereikt? Knip dan voor het eerst het ijzerdraad af. Plaats je allerlaatste bundeltje groen in de tegengestelde richting en zet dit vast met ijzerdraad. Knip nu het touw af. De groene basis van de tafelguirlande is nu af.

Nu mag je de guirlande afmaken met mooie bloemen. Wij hebben gekozen voor een prachtige zijden ‘’real touch’’ roos in de kleur peach in combinatie met gedroogd wit gipskruid. Dit geeft een lieflijk en tegelijkertijd een chique effect. Steek de kunstbloemen in clusters op verschillende plekken in de guirlande en verdeel het gedroogde gipskruid speels over de guirlande.

De kwaliteit van deze kunstroos is bijzonder goed waardoor je absoluut niet ziet dat dit een kunstbloem is. Het voordeel van het gebruik van kunstbloemen in een guirlande is dat deze veel langer mooi blijven en je de tafelloper al volledig kunt voorbereiden voor een evenement of feest. Het bladgroen blijft sowieso langer mooi zonder water en kun je eventueel inspuiten met water uit een plantenspuit. Gedroogd bladgroen kan trouwens ook een heel leuk effect geven.

Eindeloos veel opties dus en met Pasen in het vooruitzicht en veel vrije tijd als gevolg van de corona maatregelen, staat niks jou in de weg om een schitterende tafelguirlande te maken!

ENYA OLIVIA