Een veldboeket van kunstbloemen schikken

Wil je dat jouw veldboeket mooi tot zijn recht komt? Besteed dan naast het samenstellen voldoende aandacht aan het schikken van jouw stelen in de vaas. Met onze tips en tricks in deze blog til je jouw boeket naar een hoger niveau.

Voordat je begint met schikken is het belangrijk dat je een geschikte vaas voor jouw bloemen uitkiest. Kunstbloemen zijn zwaarder dan verse bloemen en daarom werkt een hogere vaas met een smalle hals vaak erg goed. Voor grotere boeketten gebruiken wij zelf meestal deze Melkbus.

Heb je een vaas waar je niet doorheen kunt kijken? Vul deze dan met een bodempje zand. Dit verzwaart de vaas en de stelen blijven zo goed in het zand steken tijdens het schikken.

Het is handig om je stelen naast elkaar uit te leggen en te sorteren op:

  • Sterke stelen
  • Zachte stelen
  • Hoge stelen

Een sterk frame maakt het verschil en daarom is het belangrijk om te starten met het bouwen van een solide basis. Neem de sterke stelen en steek er twee kruislings langs elkaar. Herhaal dit proces met de sterke stelen net zolang, totdat je een frame hebt dat stevig in de vaas staat.

Vul vervolgens de lege ruimtes op door de zachte stelen in het frame te verwerken. Draai het boeket regelmatig tijdens het schikken, zodat je er zeker van bent dat jouw boeket er van iedere kant mooi uitziet. Als laatste verwerk je de hoge stelen in het boeket.

Probeer tijdens het schikken de diverse kleuren, hoogtes en vormen goed te verdelen, zodat het eindresultaat er natuurlijk en evenwichtig uitziet. Als je een doorzichtige vaas gebruikt, let er dan nog op dat het bladgroen van de stelen niet onder de hals van de vaas komt. Net als bij gewone bloemen, kun je dit wegknippen met een schaar of tangetje.

Wij adviseren om een vaas waarin kunstbloemen staan niet met water te vullen. Omdat er ijzerdraad verwerkt is in de stelen, kan dit roest veroorzaken. Daarnaast kan het water op termijn de zachtere en meer harige stelen beschadigen. Als gaaf alternatief is het wel mogelijk om de kunststelen te laten uitharden in een speciaal soort epoxyhars. Dit ziet eruit als echt water en bijkomend voordeel is dat de kunstbloemen altijd in model blijven. We zullen hier binnenkort meer over vertellen in een nieuwe blogpost.

ENYA OLIVIA