Zo stel je het ideale kleurenpalet voor je (kunst)bloemwerk samen

Colours are key! Bij ENYA OLIVIA spenderen we voldoende tijd aan het vinden van het juiste kleurenpalet voor nieuwe kunstbloemen creaties. Met de goede tinten, zeker wanneer je deze weet samen te brengen, is de basis gelegd. Je kunt een kunstboeket of bloemeninstallatie veel luxer laten uitzien door met een mooi en samenhangend kleurenpalet te werken.

Elke opdracht start met een bepaalde sfeer. De sfeer wordt vastgesteld middels een moodboard, het achterliggende verhaal en persoonlijke wensen. Een kleurenkaart hangt sterk samen met die sfeer en is de eerste stap van de vertaling van de sfeer in het bloemwerk.

Het kiezen van de juiste kleuren is een proces dat je samen doorloopt met de klant. Stel samen aan de hand van het moodboard maximaal 3 tot 4 kleuren vast. Dit zullen vaak de wat ‘’hardere’’ / ‘’fellere’’ kleuren zijn. Vertaal deze kleuren naar een simpele kleurenkaart. Dit kun je met fysieke kleurenkaartjes doen of digitaal in PowerPoint, Canvas of Photoshop.

Simpel kleurenpalet

Nu de hoofdkleuren zijn vastgesteld  is het belangrijk om een brug te slaan tussen de  kleuren en die zowaar te verbinden met elkaar. Het is minder mooi om harde kleuren vlak langs elkaar te gebruiken en daarom is het belangrijk om met tussenkleuren te werken. De tussenkleuren geven extra diepte aan de creatie.

Verder raden wij soms aan om een contrastkleur te kiezen. Hiermee kun je een accent aanbrengen en maak je het geheel net iets spannender. Gebruik de  contrastkleur langs de kleur bloem waarmee hij het meeste ‘’contrasteert’’. Zet de contrastkleur wel altijd naast diezelfde kleur in je bloemenwerk. Zo contrasteert de kleur altijd om dezelfde manier en blijft het geheel vriendelijk voor het oog.  

Vervolgens kies je aan de hand van je kleurenkaart de juiste kunstbloemen uit. Kunstbloemen met meerdere kleurschakeringen werken altijd heel erg mooi. Hieronder op de foto zie je roze kunstrozen met een gele binnenkant en witte bloemen met een zalmkleurig randje. Deze kunstbloemen geven een extra luxe uitstraling en verbinden het geheel nog meer.

Het kiezen van het juiste kleurenpalet kan lastig zijn. Wij hopen dat deze tips and tricks jou helpen in het maken van die keuze! 

ENYA OLIVIA